Που μπορούν να χρησιμεύσουν οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις είναι χρήσιμες για διάφορους σκοπούς από εργαλείο πρόβλεψης (και επηρεασμού) εκλογικού αποτελέσματος, αλλά θα μπορούσες ποτέ να φανταστείς ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μειωθεί το κόστος των εκλογών;

Εξηγούμαι. Στις επόμενες εκλογές θα υπάρχουν 36 κόμματα και υπάρχουν 9,5 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να εκτυπωθούν, διανεμηθούν και ανακυκλωθούν 9,5 εκ. * 36 = 342 εκατομμύρια ψηφοδέλτια. Το συνολικό κόστος για όλο τον κύκλο της ζωής του ψηφοδελτίου από την παραγωγή και διανομή χαρτιού (με κόστος του κράτους), στη συνέχεια την εκτύπωση (με κόστος των κομμάτων), την μεταφορά στα εκλογικά κέντρα, την τακτοποίηση στα εκλογικά κέντρα και την ανακύκλωση των μη χρησιμοποιημένων ψηφοδελτίων, είναι μη αμελητέο. Δεν έχω στοιχεία για να υπολογίσω αυτό το κόστος, αλλά θα έλεγα ότι είναι κάποια εκατομμύρια ευρώ.

Το συντριπικά μεγαλύτερο μέρος αυτών των ψηφοδελτίων θα παραχθεί μόνο και μόνο για να πεταχθεί στα σκουπίδια. Για ποιο λόγο, να έχουμε ίδιο αριθμό ψηφοδελτίων σε κάθε εκλογικό τμήμα για τη ΝΔ και το ΚΚΕ-μλ; Αφού ξέρουμε εκ των προτέρων ότι από τα 9,5 εκατομμύρια ψηφοδέλτια του ΚΚΕ-μλ θα πεταχθούν στα σκουπίδια περίπου τα 9,47 εκατομμύρια ή ποσοστό 99,7%! Και επειδή το κράτος και δη το Ελληνικό ποτέ δεν τα πήγε καλά με την σωστή εκτίμηση αναγκών, προτείνω να χρησιμοποιηθούν οι δημοσκοπήσεις ως μέσο εκτίμησης του αριθμού ψηφοδελτίων που πρέπει να έχει ένα εκλογικό τμήμα. Αφού οι δημοσκοπήσεις συγκλίνουν σε ΝΔ 24%, ΠΑΣΟΚ 18%, ΣΥΡΙΖΑ 11% κοκ., τα ανάλογα ποσοστά με ένα ασφαλές ποσοστό προς τα πάνω (με βαθμό εμπιστοσύνης 95% που λέμε εμείς οι στατιστικολόγοι) να βρισκονται στα εκλογικά τμήματα. Η καμπύλη των αναμενόμενων ψηφοδελτίων θα αλλάζει ανάλογα με την περιοχή και ανάλογα με το εκλογικό τμήμα, όπως ακριβώς κάνουν και οι δημοσκοπήσεις. Και θα λαμβάνουν υπ’ όψιν και το ποσοστό αποχής. Πόσο μπορούμε να σώσουμε από αυτό; Με πολύ συντηρητικές προβλέψεις μπορούμε να κάνουμε την ίδια δουλειά με 10 εκατομμύρια ψηφοδέλτια αντί για 342, άρα να κρατήσουμε κάτω από το 3% όλων των ψηφοδελτίων! Δηλαδή σχεδόν απαλείφουμε το συνολίκο κόστος χαρτιού, εκτύπωσης, μεταφοράς, τοποθέτησης και ανακύκλωσης των ψηφοδελτίων.

Η πρόταση δεν είνα απλά εξοικονομιστική αλλά και χαρακτηριστικά οικολογική. Μειώνουμε την σπατάλη φυσικών πόρων και αποφεύγουμε να παράγουμε πράγματα που ξέρουμε ότι θα τα πετάξουμε.

Η πρόταση προάγει και την καλύτερη πρόσβαση των κομμάτων στην εκλογική διαδικασία, μιας και το κόστος εκτύπωσης που βαραίνει τώρα τα κόμματα θα μειωθεί και μάλιστα θα μειωθεί ακόμα περισσότερο για τα μικρά κόμματα που έχουν και την μεγαλύτερη οικονομική ανάγκη (για τα μεγαλύτερα κόμματα υπάρχει πάντα η Αγροτική Τράπεζα, η οποία όλως περιέργως δεν ζητάει πίσω τα 250 εκατομμύρια που έχει δώσει ως δάνεια στα 2 μεγάλα κόμματα).

Αν το σκεφτείτε όλα τα εργαλεία για αυτό είναι σχεδόν έτοιμα. Να λοιπόν ένα απτό παράδειγμα αξιοποίησης δεδομένων για μείωση της σπατάλης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Προσθήκη. Στην επισήμανση από αναγνώστες ότι υπάρχει θέμα με την τήρηση του μυστικού της ψηφοφορίας, υπάρχουν πολλές παραλλαγές που εξασφαλίζουν το μυστικό της ψηφοφορίας, παρουσιάζω δυο από αυτές.

  1. Τα ψηφοδέλτια είναι μέσα στο παραβάν. Ο ψηφοφόρος επιλέγει το ένα ψηφοδέλτιο που επιθυμεί, το τοποθετεί στον φάκελο και ψηφίζει.  Αυτή η λύση μειώνει και την εργασία της εφορευτικής επιτροπής μιας και δεν χρειάζεται να συλλέγει ψηφοδέλτια και να τα δίνει σε κάθε ψηφοφόρο.
  2. Η εφορευτική επιτροπή δίνει ψηφοδέλτια από όλα τα κόμματα (όπως τώρα) και ο ψηφοφόρος εισέρχεται στο παραβάν. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια μικρή διαφοροποίηση σε σχέση με το πως ψηφίζουμε ως τώρα. Αντί να πετάει τα ψηφοδέλτια στο σάκο σκουπιδιών, όταν εξέρχεται μπαίνει σε ένα δεύτερο παραβάν όπου τα επαναταξινομεί. Δηλαδή βάζει το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ πάνω από τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ πάνω από τα άλλα της ΝΔ κοκ. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μέλη της εφορευτικής επιτροπής παίρνουν τα ταξινομημένα ψηφοδέλτια και τα επαναπροωθούν στους επόμενους ψηφοφόρους. Όποιος πολίτης δεν θέλει ή δεν μπορεί (π.χ. ηλικιωμένοι) να ταξινομήσουν τα ψηφοδέλτια τότε τα αφήνουν στην άκρη του πάγκου και η ταξινόμηση θα γίνεται από μέλη της εφορευτικής επιτροπής ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αυξάνεται λίγο η προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε κατά την ψηφοφορία όπως και η προσπάθεια των μελών της εφορευτικής επιτροπής.
Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s