Πλήρωνε και μην ρωτάς

Image

Δημοκρατία σε όλο το μεγαλείο της έννοιάς της, σημαίνει ότι ο Λαός (ο αληθινός, όχι το κόμμα) κρατά την εξουσία. Στην Ελλάδα του 2012 σημαίνει ότι ο πολίτης καλείται να ψηφίσει μια φορά τα 4 χρόνια και μετά δέχεται εντολές από την νομοθετική και εκτελεστική εξουσία για τα πάντα. Η Δημοκρατία κρατάει για τα λίγα λεπτά που θα βρίσκεται ο καθένας μας στο παραβάν και στην συνέχεια θα μας ξαναρωτήσουν στις επόμενες εκλογές. Τι είπες; Δεν συμφωνείς με το χαράτσι της ΔΕΗ και θα προτιμούσες να γίνουν απολύσεις στον Δημόσιο τομέα αντί για νέοι φόροι; Ο κύριος υπουργός θα τοποθετήσει την άποψή σας στα “υπ’ όψιν” (ξέρεις εσύ). Θα ήθελες περισσότερους πόρους για τα σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες και να μην πληρώνουν αυτά τα παιδία την κρίση; Πάλι έχασες, γιατί δεν αποφασίζεις εσύ. Αποφασίζουν για σένα, οι πεφωτισμένοι ηγέτες που εσύ διάλεξες.

Είναι ώρα για περισσότερη άμεση δημοκρατία και στην Ελλάδα. Να μας ρωτάνε για περισσότερα πράγματα, όπως γίνεται για παράδειγμα στην Ελβετία ή στις ΗΠΑ. Τα δημοψηφίσματα σε αυτές τις χώρες τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο είναι κοινός τόπος. Στην Ελβετία κάνουν δημοψήφισμα για τον αν θέλουν οι κάτοικοι μιας περιοχής να περάσει νέος δρόμος πάνω από κάποια χωριά. Στις ΗΠΑ για το αν θα επιτραπούν οι γάμοι ομοφυλόφιλων.

Άμεση δημοκρατία σημαίνει ενεργός πολίτης, σημαίνει σκεπτόμενος πολίτης. Αν είχαμε περισσότερους σκεπτόμενους πολίτες θα είχαμε αφήσει αυτό το άθλιο πελατειακό πολιτικό σύστημα να διογκωθεί;

Για αρχή, προτείνω ο κάθε Έλληνας φορολογούμενος να μπορεί να ψηφίζει κάθε χρόνο για το που θέλει να κατανεμηθούν οι φόροι που πληρώνει ο ίδιος. Προσοχή, δεν μιλάω για μείωση ή αύξηση των φόρων. Μιλάω να μας δωθεί το δικαίωμα της επιλογής για το πως θα κατανεμηθούν οι φόροι που έτσι και αλλιώς πληρώνουμε. Αυτή την στιγμή με το εκκαθαριστικό της Εφορίας μας ανακοινώνουν πως κατανέμονται οι φόροι μας. Καιρός είναι να μπορούμε να γίνουμε και πομποί και όχι απλώς δέκτες της πληροφορίας. Όταν συμπληρώνουμε την φορολογική μας δήλωση θα υπάρχει ένα σκέλος όπου ο κάθε ένας από εμάς, αν φυσικά το επιθυμεί, θα μπορεί να δηλώνει το ποσοστό που θέλει να κατανεμηθεί σε κάθε υπηρεσία.

Πως θα επηρεάζει αυτό τον προϋπολογισμό της κάθε υπηρεσίας; Ένα κομμάτι, για παράδειγμα το 10%, θα καθορίζεται από τις επιθυμίες του καθενός από εμάς. Το υπόλοιπο 90% θα εξακολουθεί να καθορίζεται από τους πεφωτισμένους ηγέτες μας. Η πρόταση αυτή έχει την δυνατότητα να φέρει βαθιές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της κάθε υπηρεσίας. Το ρητό “Εγώ σε πληρώνω” που εκστομίζεται από τόσους αγανακτισμένους πολίτες όταν συναλλάσονται με δημόσιες υπηρεσίες, θα αποκτήσει πραγματικό νόημα. Κάνει μια δημόσια υπηρεσία πραγματικά σημαντικό έργο, όπως αυτό κρίνεται από τους πολίτες. Ήρθε η ώρα να τους επιβραβεύσουμε. Υπάρχει κάποια ΔΟΥ όπου οι υπάλληλοί της είναι αγενείς και υπάρχουν γνωστές υποθέσεις χρηματισμού κάποιων από αυτούς. Ήρθε η ώρα ο καθένας από εμάς να τους κρίνει.

Το σπουδαιότερο ατομικό δικαίωμα, το δικαίωμα στην επιλογή, στην πράξη δεν μας το δώσανε ποτέ. Καιρός να ζητήσουμε το αυτονόητο.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s