Δικά μου τα λεφτά δικές μου και οι αποφάσεις

Πως θα σου φαίνονταν αν έρχονταν κάποιος και σου έλεγε ότι για το δικό σου καλό, θα σου κρατάω 200 ευρώ τον μήνα από τον μισθό σου, με αντάλλαγμα ιατροφαρμακευτική ασφάλιση. Τους όρους αυτής της ασφάλισης όμως δεν μπορείς να τους καθορίσεις, ούτε καν να τους επηρεάσεις. Μάλιστα, όποτε αυτός το κρίνει θα μπορεί να αλλάζει τους όρους της ασφάλισης χωρίς όχι απλώς να έχει την δική σου συγκατάβαση αλλά καλά-καλά χωρίς καν να σε ενημερώνει.
Θα δεχόσουν κάτι τέτοιο; Το πιο πιθανό είναι αν γινόνταν κάτι τέτοιο να κατέφευγες στα δικαστήρια για απάτη.

Και όμως αυτό ακριβώς γίνεται με την ιατροφαρμακευτική ασφάλιση στην Ελλάδα. Το σύνολο των ετήσιων εργοδοτικών και εργατικών εισφορών για ιατροφαρμακευτική ασφάλιση είναι 10 δισ. ευρώ από τα οποία κανένας μας δεν έχει την παραμικρή δυνατότητα όχι απλώς να αλλάξει τους όρους, ούτε καν να αρνηθεί την ασφάλιση. Η απόλυτη δικτατορία!

Το ακόμα πιο παράλογο είναι στο τομέα των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων. Το κράτος με θεωρεί μωρό (τόσο με την νεοελληνική όσο και με την αρχαιοελληνική έννοια) και προσπαθεί να με προστατεύσει από τον εαυτό μου. Μου αφαιρεί το δικαίωμα να επιλέξω ιατροφαρμακευτική ασφάλιση για τον εαυτό μου, και με συνοπτικές διαδικασίες μου λέει “Πλήρωνε και μη ρωτάς”. Και αν ακόμα δεχτώ το επιχείρημα για τους μισθωτούς ότι δηλαδή αν δεν ήταν υποχρεωτική η ασφάλιση τότε ο εργοδότης θα εκμεταλλεύονταν τον μισθωτό και κανείς δεν θα είχε ασφάλιση (το οποίο είναι παράλογο αλλά δεν στέκομαι εκεί), πως μπορεί κάποιος να πει το ίδιο για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ. Φανταστείτε έναν πολιτικό να λέει “Δεν θα αφήσουμε τον έμπορο ρούχων Γιώργο Παπαδόπουλο να καταδικάσει τον έμπορο ρούχων Γιώργο Παπαδόπουλο σε έναν άνθρωπο χωρίς ασφάλιση. Το κράτος θα έρθει να προστατεύσει τον Γιώργο Παπαδόπουλο” (ποιον από τους δυο είναι το πρόβλημα; ).

Η Ελλάδα είναι η χώρα με την μεγαλύτερη κατά κεφαλή δαπάνη στην ιδιωτική υγεία κάτι που δείχνει με τον καλύτερο τρόπο την δίψα του κόσμου για καλύτερες υπηρεσίες, σε έναν τόσο σημαντικό χώρο όπως η υγεία. Τόσοι από εμάς είναι διατεθειμένοι να δώσουν επιπλέον χρήματα από αυτά που ήδη δίνουν για καλύτερες παροχές υγείας.

Επειδή θα μπορούσαν να γραφούν σελίδες για τον παραλογισμό όσο και την απίστευτη κακοδιαχείριση αυτών των χρημάτων, όλα στο όνομα της δικής μου προστασίας, έχω να κάνω μια απλή πρόταση που δεν είναι ούτε καινούργια, ούτε πολύπλοκη αλλά είναι ρηξικέλευθη.

Να μπορώ εγώ να επιλέγω την ιατροφαρμακευτική ασφάλιση που θα έχω.

Πως θα δουλεύει ένα τέτοιο σύστημα; Κατ’ αρχήν δεν θα μειωθούν οι εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ότι πλήρωνε τόσο ο εργοδότης όσο και ο εργαζόμενος ως τώρα θα συνεχίσουν να πληρώνουν. Επομένως ούτε οι αριστεροί στενοχωριούνται επειδή γίνεται ξεπούλημα στους εργοδότες, ούτε και στραγγαλίζεται η πραγματική οικονομία με αύξηση εισφορών. Επίσης αυτές οι εισφορές εξακολουθούν να έχουν μια βασική αρχή – τα λεφτά για ιατροφαρμακευτική ασφάλιση δεν μπορούν να διατεθούν για άλλο σκοπό, δεν είναι σαν μετρητά δηλαδή να ξεχρεώσει το στεγαστικό του δάνειο και αν χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη να μην την έχει.

Αυτό που θα συνέβαινε στην πράξη είναι ότι μια απόλυτα μονοπωλιακή αγορά με υπηρεσίες πολύ κάτω από τις εισφορές που έχουμε θα αναγεννιόνταν. Η κάθε ασφαλιστική εταιρία θα έχει πια την δυνατότητα να προσφέρει ασφαλιστικά προϊόντα και να ανταγωνιστεί τόσο με το δημόσιο όσο και με τις λοιπές ασφαλιστικές εταιρίες για το αυτονόητο. Να γίνουν η επιλογή του καθ’ ενός από εμάς.

Η πρόταση αυτή

  • δεν καταργεί το καθολικό της ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης, εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική για όλους
  • δεν αυξάνει τις εισφορές ούτε για τον εργοδότη ούτε για τον εργαζόμενο
  • δεν καταργεί τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία, το ΙΚΑ θα εξακολουθήσει να λειτουργεί χωρίς να υποχρεώνεται δια νόμου να αλλάξει κάτι

Δίνει το αυτονόητο που μας έχουν στερήσει τόσα χρόνια που έχουμε ξεχάσει ότι είναι δικό μας.

Το δικαίωμα στην επιλογή.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s