Υπηρεσία μιας στάσης δεν την λες

Με αφορμή την εμπειρία μου σχετικά με την αρκετά προβεβλημένη υπηρεσία μιας στάσης έχω να πω το εξής. Δεν είναι μιας στάσης. Ίσως θα έπρεπε να λέγεται υπηρεσία προσθήκης μιας στάσης στο σύνολο όλων αυτών που θα πας έτσι και αλλιώς, αλλά σίγουρα όχι υπηρεσία μιας στάσης.
Καταρχήν για να μπορούμε να λέμε ότι έχει συσταθεί εταιρία θα πρέπει στο ελάχιστο να υπάρχουν τα εξής

 • Να έχει γίνει η εγγραφή της στα οικεία μητρώα
 • Να μπορεί να τιμολογεί και να λειτουργεί φορολογικά
 • Να μπορεί να λειτουργεί εμπορικά σύμφωνα με την σημερινή πραγματικότητα δηλαδή να υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός και μπλοκ επιταγών

Δυστυχώς αυτοί που σχεδίασαν την ΥΜΣ σκέφτηκαν μόνο το πρώτο και όχι τα άλλα δυο. Και είναι απορίας άξιο μιας και το δυσκολότερο κομμάτι που είναι η μηχανογραφική διασύνδεση της εφορίας, των ασφαλιστικών οργανισμών και του Εμπορικού Επιμελητηρίου έχει γίνει.

Για να θεωρήσει κανείς τα βιβλία στην Εφορία και να μπορείς να κόβεις αποδείξεις πρέπει να φέρεις ξανά δικαιολογητικά από την αρχή που είχαν εκδοθεί αυτόματα από την ΥΜΣ. Για παράδειγμα οι ασφαλιστικές ενημερότητες οι οποίες βγαίνουν αυτόματα πια μιας και υπάρχουν έτοιμες οι σχετικές υπηρεσίες, στο παράλληλο σύμπαν της Εφορίας πρέπει να τους φέρεις το χαρτί από τον ασφαλιστικό σου φορέα (πρωτότυπο, όχι φωτοτυπία).  Απίστευτη ταλαιπωρία να βγάζεις χαρτιά από το ταμείο σου. Μετά πρέπει να πας στο ΙΚΑ και να πάρεις μια απίστευτη βεβαίωση ότι η εταιρία που ακόμη δεν έχει θεωρήσει βιβλία και συστάθηκε χθες δεν απασχολεί κάποιον εργαζόμενο και δεν έχει οφειλές στο ΙΚΑ. Παλαβά πράγματα δηλαδή. Έχει και συνέχεια όμως, πρέπει να τους υπογράψεις μια υπεύθυνη δήλωση όπου δηλώνεις ότι δεν έχεις θεωρήσει βιβλία παρά μόνο σε μια ΔΟΥ. Κάτι δηλαδή που θα έπρεπε να πιστοποιείται αυτόματα από το όποιο μηχανογραφικό τους σύστημα, σε βάζουν να υπογράψεις ώστε να φταις εσύ αφού δεν μπορούν να κάνουν την δουλειά τους.

Η ταλαιπωρία όμως δεν τελειώνει εδώ και αν νομίζει κανείς ότι η γραφειοκρατία τελειώνει στο Δημόσιο πλανάται πλάνη οικτράν. Πάμε στην τράπεζα (πήγαμε σε τέσσερις) και ζητήσαμε να ανοίξουμε έναν λογαριασμό στο νομικό πρόσωπο της εταιρίας για να μπορούμε να πληρωνόμαστε. Δεν ζητήσαμε δάνεια, ούτε καν δικαίωμα υπερανάληψης. Μόνο να μπορούμε να κάνουμε την δουλειά μας για να πληρωνόμαστε. Η τράπεζα μας ζήτησε τα εξής

 1. Κατασταστικό της εταιρίας θεωρημένο ως γνήσιο αντίγραφο. Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να πάμε στα ΚΕΠ ή στην Αστυνομία ή σε κάποια δημόσια αρχή και να περιμένουμε ένα δύσμοιρο υπάλληλο να κολλάει χαρτόσημα σε σελίδες και να βάζει μια σφραγίδα πάνω από κάθε χαρτόσημο. Ύστερα από 1 ώρα (μαζί με την αναμονή) και 7,60 ευρώ είχαμε τα πολυπόθητα αντίγραφα
 2. Πιστοποιητικό μη πτωχεύσεως!! Στην επισήμανσή μου ότι δεν έχουμε καταφέρει καν να θεωρήσουμε βιβλία άρα πως να πτωχεύσουμε ο υπάλληλος ήταν ανένδοτος. Ο νόμος πρέπει να εφαρμοσθεί.
 3. Πιστοποιητικό μη τροποποιήσεως του καταστατικού. Επισήμανα όπως πριν ότι η σύσταση έγινε χθες άρα και να ήθελα πως να προλάβω να αλλάξω το καταστατικό. Ο υπάλληλος ήταν ενοχλημένος με τις παρατηρήσεις μου. Για αυτά τα δυο πιστοποιητικά ακολουθεί μια νέα Οδύσσεια όπου έπρεπε να πάω στο Πρωτοδικείο Αθηνών (προσοχή σε διαφορετικά κτίρια για το κάθε χαρτί και χρειάζεσαι ταξί από το ένα στο άλλο) να κάνω αίτηση για το κάθε χαρτί και να το παραλάβω ύστερα από μια εβδομάδα. Έχασα 6 ώρες για να κάνω μόνο τις απαραίτητες αιτήσεις. Παρεπιμπτόντως αν κανείς πιστεύει ότι στο Δημόσιο ή το ΙΚΑ είναι ανοργάνωτοι πρέπει να πάει μια βόλτα από το Πρωτοδικείο Αθηνών. Είναι τέτοιες στιγμές που δοκιμάζεσαι και σε πιάνουν τα υπαρξιακά σου ερωτήματα. Και δεν έχεις ξεκινήσει καν να πουλάς το προϊόν / υπηρεσία σου.
 4. Φωτοτυπία ταυτότητας, εκκαθαριστικό εφορίας, λογαριασμό ΔΕΗ ή ΕΥΔΑΠ, και φόρμα Ε3. Επισήμανα ότι αυτά τα είχα ήδη καταθέσει στην τράπεζα και η ταυτότητα μου είχε πιστοποιηθεί αλλά εις μάτην. Έπρεπε να τα ξαναϋποβάλλω.

Όπως καταλαβαίνει κανείς μόνο ΥΜΣ δεν είναι αυτό που ζούμε. Για αυτό διακηρύξεις όπως αυτές εδώ για αυτούς που έχουν περάσει από την διαδικασία ξέρουν τι σημαίνει.

Η μεγάλη, τεράστια απορία μου είναι γιατί από την στιγμή που είναι έτοιμες οι υπηρεσίες (web services) για ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα δεν τις χρησιμοποιεί η ίδια η Εφορία ή και οι τράπεζες; Η απάντηση είναι απλή και αφοπλιστική. Γιατί ο δημόσιος υπάλληλος δεν έχει κανένα όφελος από το να κάνει την διαδικασία απλούστερη και γρηγορότερη. Αντιθέτως αν η διαδικασία αυτοματοποιηθεί και δεν βάζει τις όποιες άχρηστες σφραγίδες του τότε η κενή εργασία του θα αποκαλυφθεί ευκολότερα και θα είναι πιο εύκολο να οδηγηθεί στην έξοδο. Και αυτό είναι η βασική αιτία που ζούμε αυτά που ζούμε. Εμείς θέλουμε να συστήσουμε εταιρία εύκολα και γρήγορα αυτοί θέλουν να περάσεις από 10 νοματέους για να λένε μετά “δεν έχουμε προσωπικό” και ότι πρέπει να προσλάβουμε 100000 δημόσιους υπάλληλους τον χρόνο.

Και μετά αναρωτιόμαστε πως φτάσαμε ως εδώ.

Advertisements

2 Comments on “Υπηρεσία μιας στάσης δεν την λες”

 1. Asgood Asitgets says:

  Εγώ πάντως Κώστα απ΄την αρχή αναρωτιέμαι γιατί επιμένεις να μένεις Ελλάδα και να συστήσεις την εταιρία σου εκεί. Στο Βέλγιο απ΄όσο θυμάμαι πριν ένα χρόνο περίπου η όλη διαδικασία για ίδρυση ΕΠΕ μου πήρε το πολύ 2 βδομάδες και χρειάστηκε απλά 3 επισκέψεις, στον λογιστή, στον συμβολαιογράφο και στην τράπεζα. Πουθενά δε θυμάμαι να χρειάστηκαν χαρτόσημα/θεωρήσεις και λοιπές παπαριές.
  Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι δε θα έλεγα ότι το Βέλγιο έχει μικρότερο αναλογικά δημόσιο τομέα απ΄την Ελλάδα και αρκετοί ΔΥ κι εκεί τα ξύνουν όπως στην Ελλάδα. Αλλά εκεί μάλλον το κράτος το σκέφτεται κάπως πιο πρακτικά. Αν δεν υπάρχουν εταιρίες να πουλάνε προϊόντα/υπηρεσίες, από ποιόν θα μαζέψουν φόρους;

 2. Το να φύγουμε από την Ελλάδα είναι πάντα μια επιλογή και αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο ξέρουμε ότι τουλάχιστον εμείς έχουμε αυτή την επιλογή. Είμαστε οι τυχεροί, τρόπος του λέγειν.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s