Σύσταση Ο.Ε. από υπηρεσία μιας στάσης

Σε σχέση με αυτά που μου περιγράφουν για το τι χρειαζόνταν ως και το 2009 η διαδικασία είναι απλούστερη, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης.

Χρόνος συστασης από την στιγμή της αρχικής αίτησης : 2 εβδομάδες

Κόστος : 196 ευρώ (δεν συμπεριλαμβάνονται οι όποιες αμοιβές δικηγόρου και λογιστή)

Στάσεις : 5 (ΚΕΠ για θεωρήσεις παραχωρητηρίου, εφορία για προέγκριση, Εμπορικό Επιμελητήριο 2 φορές και ΟΑΕΕ για ένα από τα άχρηστα χαρτιά τους)

Το χειρότερο ήταν ότι αν και ο νόμος αναφέρει ρητά ότι μπορεί να υπάρχει παραχώρηση χώρου για την έδρα της εταιρίας ο εφοριακός το αρνιόνταν επίμονα και έλεγε ότι δεν θα κάνει δεκτή την σύσταση εταιρίας. Και εκεί δυστυχώς χρησιμοποιήθηκε η ελληνική μέθοδος του “κοινού γνωστού”. Ο “κοινός γνωστός” είναι μια φοβερή πατέντα όπου θα έπρεπε να κατoχυρωθεί και συνταγματικά. Το αξίωμα του “κοινού γνωστού” είναι το εξής.  Για να κάνεις την δουλειά σου με το Δημόσιο ανεξαρτήτως αν έχεις δίκιο ή άδικο, αν θέλεις να πληρώσεις φόρους ή να υπεξαιρέσεις εισοδήματα αρκεί να βρείς έναν κοινό γνωστό που να είναι στην κατάλληλη θέση.

Για καλή μας τύχη ο κουμπάρος του πατέρα του συνεταίρου ήξερε προσωπικά την προϊσταμένη της ΔΟΥ όπου θα γινόνταν η εγγραφή. Έτσι λοιπόν ακολουθήσαμε την νόμιμη οδό, κλείσαμε ραντεβού όλοι μαζί, περέμενα 1 ώρα από έξω, συναντηθήκαμε στο γραφείο της για 5 λεπτά όπου η προϊσταμένη διατύπωσε το αυτονόητο ότι δηλαδή δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και φύγαμε.

Στο ΕΒΕΑ με πληροφόρησαν ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιήσω τα δικά τους χαρτιά για την εξουσιοδότηση καθώς μια κοινή εξουσιοδότηση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής δεν κανει(!) αλλά ήταν καλοί μαζί μου(!) και με αφήσαν και χωρίς τις σωστές φόρμες.

Παρεπιμπτόντως δεν έχει αλλάξει κάτι ιδιαίτερο στην διαδικασία απλώς ο φάκελος με την αίτηση αντί να τον πηγαίνεις προσωπικά βόλτα από υπηρεσία σε υπηρεσία, πηγαίνει υπηρεσιακά μέσω ταχυδρομείου. Έπρεπε να έρθει το ΔΝΤ και η οικονομική καταστροφή της Ελλάδας για να ανακαλύψει το Δημόσιο την μεταφορά μέσω ταχυδρομείου.

Τέλος πάντων, ένα βήμα(τάκι) προς τα εμπρός έγινε σε σχέση με την τριτοκοσμική εικόνα που υπήρχε ως το 2009.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s